Business Model Canvas template

Template voor het opstellen van je businessmodel

Het Business Model Canvas is de meest gebruikte methode voor het opstellen van en businessmodel en onmisbaar als je bezig bent met het starten van een eigen bedrijf. Om het Business Canvas Model snel en correct in te kunnen vullen, bieden we je een handige Business Model Canvas template met complete uitleg. Zo kun jij snel aan de slag met je businessmodel.

Wat is een Business Model Canvas template?

Een Business Model Canvas template is een handig invulmodel dat op één vel papier past en waarop je jouw businessmodel overzichtelijk kunt weergeven volgens de negen bouwstenen van het Business Model Canvas.

Osterwalder Business Model Canvas

Het Business Model Canvas, of BMC-model, is een model van Alexander Osterwalder die deze theorie publiceerde in zijn boek Business Model Generation (2009). Het canvas gaat uit van negen verschillende bouwstenen waaruit een businessmodel bestaat. De negen bouwstenen van Osterwalder vormen de basis voor het Business Model Canvas:

 1. Klantsegmenten (customer segments)
 2. Waardeproposities (value propositions)
 3. Kanalen (channels)
 4. Klantrelaties (customer relationships)
 5. Inkomstenstromen (revenue streams)
 6. Key resources
 7. Kernactiviteiten (key activities)
 8. Key partners
 9. Kostenstructuur (cost structure)

Een uitgebreide uitleg over de bouwstenen is te vinden in ons artikel Business Model Canvas.

Alexander Osterwalder legt het Business Model Canvas uit in 6 minuten

Zelf een BMC-model maken

Zelf een BMC-model maken is niet ingewikkeld als je de bouwstenen van het businessmodel begrijpt. Dit doe je met behulp van een kant-en-klaar Business Model Canvas template. De negen bouwstenen staan op een groot invulformulier. Samen met samenwerkingspartners van de onderneming of met medewerkers kan de Business Model Canvas template worden ingevuld. De linkerzijde van het canvas heeft betrekking op efficiëntie, de rechterzijde op waarde. Dit komt doordat de linkerhersenhelft draait om logica en de rechterhersenhelft draait om emotie.

Business Model canvas template

Hieronder vind je een blanco Business Model Canvas template die je kunt uitprinten om je eigen BMC-model te maken voor jouw onderneming. Het template wordt veel gebruikt door start-ups en lean start-ups vanwege de overzichtelijkheid en flexibiliteit.

Business Canvas Model template invullen

De Business Model Canvas template kan als volgt worden ingevuld:

 • Aan de linkerzijde van het formulier worden de samenwerkingspartners, activiteiten en andere bronnen die je inzet om de waardepropositie tot stand te brengen ingevuld.
 • Aan de rechterzijde staan de klanten, de aanwezige of gewenste klantrelaties en de kanalen om hen te bereiken.
 • Onderaan het formulier staat de financiële aspecten: de kosten die je maakt en de inkomsten die je genereert.

Business Model Canvas voorbeeld

Hieronder vind je een Business Model Canvas voorbeeld voor iPod/iTunes van Apple. Dankzij de combinatie van het apparaat zelf (de iPod), de software en de online-Apple-winkel verwierf Apple snel een dominante marktpositie.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Dankjewel! Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media! :-)

Het spijt me dat dit artikel je niet zo goed heeft kunnen helpen :-(

Wat kunnen we doen om dit artikel te verbeteren?

Literatuur: Osterwalder, A. & Pigneur, Y. (2010). Business Model Generation. Kluwer (NL).

Citeren: Van der Linde, Monique (2021, juni 16). Business Model Canvas template. Marketingbright, the marketing and business encyclopedia. https://www.marketingbright.be/business-model-canvas/business-model-canvas-template/

Monique van der Linde

Authorin Business und Strategie (niederländerin)

Marketing klären in verständlicher Sprache mit alltäglichen Beispielen. Das ist mein Ziel. Es ist eine Herausforderung, schwierige Themen mehr Menschen zugänglich zu machen. Ich wünsche dir genauso viel Spaß beim Lesen meiner Artikel wie ich beim Schreiben. Lass mich bitte von dir hören.

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je e-mail inbox!